Demokratske radionice

Kalendar događaja

Februar 2018
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Kalendar događaja

pon feb 19 @ 9:00AM - 01:00PM
OŠ" Vuko Jovović", Danilovgrad
uto feb 20 @ 9:00AM - 01:00PM
"Ljudska prava" - OŠ"Janko Mićunović", Moštanica, Nikšić
uto feb 20 @ 2:00PM - 06:00PM
„Demokratija i parlament", OŠ „Štampar Makarije", Podgorica
sre feb 21 @ 9:00AM - 01:00PM
OŠ "Lovćenski partizanski odred", Cetinje
čet feb 22 @ 9:00AM - 01:00PM
„Demokratija i parlament", OŠ" Štampar Makarije", Podgorica
pet feb 23 @ 9:00AM - 01:00PM
OŠ" Štampar Makarije", Podgorica
pon feb 26 @ 2:00PM - 06:00PM
OŠ" Meksiko", Bar
uto feb 27 @ 2:00PM - 06:00PM
OŠ" Meksiko", Bar
sre feb 28 @ 2:00PM - 06:00PM
OŠ" Meksiko", Bar
čet mar 01 @ 9:00AM - 01:00PM
OŠ" Oktoih", Podgorica

POZIV ZA UČEŠĆE U DEMOKRATSKIM RADIONICAMA „BARBARA PRAMER" SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA U CRNOJ GORI

Zadovoljstvo nam je da pozovemo Vašu školu da učestvuje u novom ciklusu Demokratskih radionica „Barbara Pramer", edukativnog programa koji Skupština Crne Gore sprovodi uz podršku Ministarstva prosvjete. Program omogućava zainteresovanim školama učešće učenika iz više odjeljenja u programu, koji ima za cilj da omogući učenicima škole predviđenog uzrasta podizanje nivoa znanja iz oblasti građanskog obrazovanja.
Radionice se odvijaju svakim radnim danom od 09:00 do 13:00 časova, a utorkom i četvrtkom i u terminu od 14:00 do 18:00 časova, na adresi Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 10, Podgorica (zgrada Skupštine Crne Gore).
Učenici imaju pravo učešća u radionicama na temu „Demokratija i parlament", „Evropska unija" i „Ljudska prava" a na radionici u trajanju od četiri sata učestvuje jedno školsko odjeljenje (ukoliko škola ima manji broj učenika moguće je istovremeno učešće više odjeljenja/razreda). U okviru radionice pod nazivom „Demokratija i parlament", koja je na raspolaganju prilikom prvog dolaska učenika, obrađuju se teme, kao što su: nadležnosti i funkcije Skupštine, uloga poslanika, podjela vlasti, pojam demokratije, izborni proces i sl, dok radionica na temu „Evropska unija" ima za cilj da upozna djecu sa razvojem i institucijama Evropske unije, pojmom integracije u EU i njenim značajem za mlade, kao i da im približi evropske vrijednosti. Treća tema „Ljudska prava" obrađuje važnost razumijevanja i poštovanja ljudskih prava, sa posebnim fokusom na dječijim pravima.
Kroz program Demokratskih radionica „Barbara Pramer" sprovode se i mobilne radionice, što podrazumijeva da tim Demokratskih radionica posjećuje školu i u školi sprovodi radionicu. Mobilne radionice su predviđene da se sprovode sa odjeljenjima koja učestvuju po drugi ili treći put. Ukoliko postoji interesovanje za ovaj vid saradnje, molim Vas da blagovremeno kontaktirate tim programa Demokratskih radionica i dogovorite održavanje mobilnih radionica u Vašoj školi.
Demokratske radionice „Barbara Pramer" su otvorene za svu djecu uzrasta od osam do petnaest godina i besplatne su. Takođe, djeci je obezbijeđen prevoz od škole do mjesta održavanja radionice i nazad do škole (osim za škole u blizini mjesta održavanja radionica), kao i osvježenje tokom četiri sata rada, koliko traje radionica. Tokom četvorosatnog rada, djeca su sve vrijeme u društvu predavača - trenera, kao i nastavnika/ce koji/a prati rad djece.

Prijave za učešće u demokratskim radionicama možete preuzeti direktno sa internet stranica demokratskih radionica www.demokratskeradionice.me ili slanjem zahtjeva na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
U cilju uspješne realizacije programa, neophodno je da Vaša škola obezbijedi sljedeće:

• Blagovremeno prijavi odjeljenje za učešće u programu Demokratske radionice „Barbara Pramer", ukoliko je moguće dvadeset dana prije željenog termina posjete;
• Popuni prijavni formular i dostavi spisak učenika iz navedenog odjeljenja sa kontakt podacima škole i razrednog starješine, kao i nastavnika koji će pratiti djecu na radionici, te pošalje potrebne informacije elektronskim putem (minimum sedam dana prije datuma održavanja radionice) na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ;
• Obezbijedi prisustvo razrednog starješine/nastavnika/ca radionici ili dvije osobe iz škole; dvije osobe iz škole naročito ako odjeljenje broji više od 25 učenika;
• Osigura da obrasci sa roditeljskim odobrenjima budu blagovremeno dostavljeni roditeljima, koji bi popunjene obrasce opet dostavili školama, a razredni starješina/nastavnik/ca priložio/la na dan prije početka održavanja radionice;
• Razredni starješina/nastavnik/ca ponese sa sobom i dostavi prije početka radionice potpisanu saglasnost o pružanju podrške timu trenera Demokratskih radionica „Barbara Pramer" tokom radionice, kroz konkretne korake koji su navedeni u saglasnosti.
Program Demokratske radionice „Barbara Pramer" ima za cilj da jača interesovanje kod mladih za demokratiju i političke procese, omogući upoznavanje sa radom poslanika i parlamenta kao institucije i doprinese njihovom boljem razumijevanju, kao i upoznavanje drugih tema od značaja za aktivno učešće u društvu. Program je zamišljen kao program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola a sprovodi se u formi radionica, kroz koje djeca osnovnoškolskog uzrasta (od osam do petnaest godina), uz pomoć izabranih i obučenih predavača/trenera, kroz interaktivne sadržaje i na način prilagođen njihovom uzrastu, uče kako funkcioniše demokratija. Stečena saznanja i utiske ugrađuju u novinski, radio ili TV prilog, koji se kasnije objavljuje na dječijem parlamentarnom sajtu (www.demokratskeradionice.me). Pored učenja osnovnih principa demokratije i usvajanja znanja o parlamentarnim procesima, cilj projekta je da objasni i druga dva preduslova za političko učešće, medijsko izvještavanje i pravo da se izrazi mišljenje, kao i da se usvoje neophodne vještine za njihovu realizaciju.
Sve dodatne informacije o učešću u programu možete dobiti pozivom na tel. 020/ 404 571 ili slanjem e-mail poruke na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., kao i posjetom internet stranicama demokratskih radionica www.demokratskeradionice.me.
U nadi da ćete se odazvati pozivu, srdačno Vas pozdravljamo.

 

Prateća dokumentacija za radionice:

Pozivno pismo
Prijava za škole
Roditeljsko odobrenje
Pismo nastavnicima
Spisak učenika

 

© Skupština Crne Gore
Sva prava zadržana.