Demokratske radionice

Kalendar događaja

Oktobar 2017
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kalendar događaja

pon okt 23 @ 2:00PM - 06:00PM
OŠ “Radojica Perović”, Podgorica
uto okt 24 @ 2:00PM - 06:00PM
OŠ “Radojica Perović”, Podgorica
sre okt 25 @ 2:00PM - 06:00PM
OŠ “Radojica Perović”, Podgorica

POZIV ZA UČEŠĆE U DEMOKRATSKIM RADIONICAMA „BARBARA PRAMER" SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA U CRNOJ GORI

Zadovoljstvo nam je da pozovemo Vašu školu da učestvuje u novom ciklusu Demokratskih radionica „Barbara Pramer", edukativnog programa koji Skupština Crne Gore sprovodi uz podršku Ministarstva prosvjete. Program omogućava zainteresovanim školama učešće učenika iz više odjeljenja u programu, koji ima za cilj da omogući učenicima škole predviđenog uzrasta podizanje nivoa znanja iz oblasti građanskog obrazovanja.

Radionice se odvijaju svakim radnim danom od 09:00 do 13:00 časova i od 14:00 do 18:00 časova, osim ponedjeljka i petka popodne, na adresi Bulevar Svetog Petra Cetinjskog br. 10, Podgorica (zgrada Skupštine Crne Gore).
Učenici imaju pravo učešća u radionicama na temu „Demokratija i parlament", „Evropska unija" i „Ljudska prava" a na radionici u trajanju od četiri sata učestvuje jedno školsko odjeljenje (ukoliko škola ima manji broj učenika moguće je istovremeno učešće više odjeljenja/razreda). U okviru radionice pod nazivom „Demokratija i parlament", koja je na raspolaganju prilikom prvog dolaska učenika, obrađuju se teme, kao što su: nadležnosti i funkcije Skupštine, uloga poslanika, podjela vlasti, pojam demokratije, izborni proces i sl, dok radionica na temu „Evropska unija" ima za cilj da upozna djecu sa razvojem i institucijama Evropske unije, pojmom integracije u EU i njenim značajem za mlade, kao i da im približi evropske vrijednosti. Treća tema „Ljudska prava" obrađuje važnost razumijevanja i poštovanja ljudskih prava, sa posebnim fokusom na dječijim pravima.
Demokratske radionice „Barbara Pramer" zu započele i novi aspekt programa – mobilne radionice. Kroz realizaciju mobilnih radionica, što podrazumijeva da tim Demokratskih radionica posjećuje školu i u školi sprovodi radionicu. Mobilne radionice su u predviđene da se sprovode sa odjeljenjima koja uzimaju učešće po drugi ili treći put.
Demokratske radionice „Barbara Pramer" su otvorene za svu djecu uzrasta od osam do petnaest godina i besplatne su. Takođe, djeci je obezbijeđen prevoz od škole do mjesta održavanja radionice i nazad do škole (osim za škole u blizini mjesta održavanja radionica), kao i osvježenje tokom četiri sata rada, koliko traje radionica. Tokom četvorosatnog rada, djeca su sve vrijeme u društvu predavača - trenera, kao i nastavnika/ce koji/a prati rad djece.

 

Prijave za učešće u demokratskim radionicama možete preuzeti direktno sa internet stranica demokratskih radionica www.demokratskeradionice.me ili slanjem zahtjeva na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
U cilju uspješne realizacije programa, neophodno je da Vaša škola obezbijedi sljedeće:

 

• Blagovremeno prijavi odjeljenje za učešće u programu Demokratske radionice „Barbara Pramer", ukoliko je moguće dvadeset dana prije željenog termina posjete;
• Popuni prijavni formular i dostavi spisak učenika iz navedenog odjeljenja sa kontakt podacima škole i razrednog starješine, kao i nastavnika koji će pratiti djecu na radionici, te pošalje potrebne informacije elektronskim putem na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.;
• Obezbijedi prisustvo razrednog starješine/nastavnika/ca radionici ili dvije osobe iz škole; dvije osobe iz škole naročito ako odjeljenje broji više od 25 učenika;
• Osigura da obrasci sa roditeljskim odobrenjima budu blagovremeno dostavljeni roditeljima, koji bi popunjene obrasce opet dostavili školama, a razredni starješina/nastavnik/ca priložio/la na dan prije početka održavanja radionice;
• Razredni starješina/nastavnik/ca ponese sa sobom i dostavi prije početka radionice potpisanu saglasnost o pružanju podrške timu trenera Demokratskih radionica „Barbara Pramer" tokom radionice, kroz konkretne korake koji su navedeni u saglasnosti.
Program Demokratske radionice „Barbara Pramer" ima za cilj da jača interesovanje kod mladih za demokratiju i političke procese, omogući upoznavanje sa radom poslanika i parlamenta kao institucije i doprinese njihovom boljem razumijevanju. Program je zamišljen kao program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola a sprovodi se u formi radionica, kroz koje djeca osnovnoškolskog uzrasta (od osam do petnaest godina), uz pomoć izabranih i obučenih predavača/trenera, kroz interaktivne sadržaje i na način prilagođen njihovom uzrastu, uče kako funkcioniše demokratija. Stečena saznanja i utiske ugrađuju u novinski, radio ili TV prilog, koji se kasnije objavljuje na dječijem parlamentarnom sajtu (www.demokratskeradionice.me). Pored učenja osnovnih principa demokratije i usvajanja znanja o parlamentarnim procesima, cilj projekta je da objasni i druga dva preduslova za političko učešće, medijsko izvještavanje i pravo da se izrazi mišljenje.
Sve dodatne informacije o učešću u programu možete dobiti pozivom na tel. 069-319-915 ili slanjem e-mail poruke na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., kao i posjetom internet stranicama demokratskih radionica www.demokratskeradionice.me.

 

Prateća dokumentacija za radionice:

Pozivno pismo
Prijava za škole
Roditeljsko odobrenje
Pismo nastavnicima
Spisak učenika

 

© Skupština Crne Gore
Sva prava zadržana.