Loading color scheme

O nama

Kako je sve počelo

(8. oktobar 2012)

Početkom 2011, austrijski parlament je podijelio sa administracijom crnogorskog parlamenta sadržaje i rezultate „Demokratskih radionica”. Istovremeno, austrijska Erste Fondacija je ponudila finansijsku podršku Skupštini Crne Gore za realizaciju sličnog programa, nakon čega je odabrana nevladina organizacija (Forum mladi i neformalna edukacija) koja će zajedno sa Skupštinom Crne Gore realizovati program. Tako je započet dug i zahtjevan proces pripreme za jedan od omiljenih edukativnih programa u Crnoj Gori. Nakon toga uslijedio je niz specijalizovanih obuka od strane tima iz austrijske organizacije Müllers Freunde, kao i period pilotiranja radionica, od oktobra do decembra 2012. godine.

Otvaramo radionice i zvanično!

(22. januar 2013)


Program je u Crnoj Gori zvanično započet 22. januara 2013. godine. Radionici, koja je upriličena povodom otvaranja, između ostalih visokih zvaničnika i gostiju, prisustvovala je i tadašnja predsjednica Donjeg doma austrijskog parlamenta (Nationalrat), Barbara Pramer, začetnik ideje i osnivač programa „Demokratske radionice“ u Austriji.

Uvodimo radio radionicu

(11. april 2013)

Nakon što je program uspješno započet kroz radionice na temu „Demokratija i parlament“ i izradu dječijih novina, uvodi se jedna kreativna novina. Učesnici na radionicama sada imaju mogućnost da biraju da li žele da naučeno o parlamentarnoj demokratiji, izborima, zakonima, ulozi poslanika i važnosti parlamenta predstave kroz novinske članke ili pak kroz radio priloge. Djeca sa oduševljenjem prihvataju da budu novinari koji će pored novina moći da izrađuju i radio priloge.

Od sada i radionica na temu „Evropska unija“

(7. jun 2013)

Oduševljenje učesnika Demokratskih radionica raste, jer nakon prvog dolaska na radionicu i sticanja znanja o demokratiji i parlamentu, učenici crnogorskih škola mogu da, po drugi put, učestvuju na radionicama i uče o Evropskoj uniji, kroz izradu dječijih novina ili radio priloga. Na ovoj radionici, učesnici se upoznaju sa institucijama i razvojem Evropske unije i evropskim vrijednostima.

Uvodimo video radionicu

(20. mart 2014)

Oduševljenje je skoro na vrhuncu! Uvodimo mogućnost izrade video priloga na radionicama na teme „Demokratija i parlament“ i „Evropska unija“. Izuzetno kreativan i inspirativan model učenja kroz izradu video priloga osvaja one koji se upuste u ovu obrazovnu avanturu.

Od sada i radionica na temu „Ljudska prava“

(23. septembar 2014)

Svi polaznici radionica koji učestvuju na radionicama žele opet da dođu. Evo prilike i za to! Uvodimo i treću temu na radionicama, temu „Ljudska prava“. Ova tema se fokusira na koncept ljudskih i dječijih prava, stereotipe, predrasude, interkulturalnost, diskriminaciju i pojedinačna prava iz Konvencije o pravima djeteta. Grupe koje su se oprobale u izradi novinskih članaka i radio priloga sada imaju mogućnost, ukoliko žele, da prođu iskustvo izrade video priloga kroz učenje o ljudskim i dječijim pravima.

Nastavljamo pod nazivom Demokratske radionice „Barbara Pramer“

(11. decembar 2014)

Program se nastavlja pod novim imenom, Demokratske radionice „Barbara Pramer“, u znak sjećanja i zahvalnosti Barbari Pramer, na posvećenosti i posebnom doprinosu Demokratskim radionicama, koje su tokom njenog rada kao predsjednice Donjeg doma austrijskog parlamenta nastale u Austriji, a nakon toga zaživjele i u crnogorskom Parlamentu.

100. škola koja učestvuje na Demokratskim radionicama „Barbara Pramer“

(24. mart 2015)

Demokratske radionice „Barbara Pramer" ugostile su, 24. marta 2015. godine, učenike osnovne škole „Drago Milović" iz Tivta, čime je ova škola postala 100. po redu koja je učestvovala u ovom programu. Broj škola koje su, tokom ove posjete osnovne škole „Drago Milović", posjetile Demokratske radionice predstavlja više od 60% od ukupnog broja crnogorskih škola.

Prva mobilna radionica

(7. oktobar 2015)

Trogodišnja uspješna sardanja sa osnovnim školama širom Crne Gore rezultirala je sve češćim pozivima od strane škola da tim Demokratskih radionica posjeti škole i realizuje radionice u samoj školi. Treća godina realizacije Demokratskih radionica otvara i ova vrata. Započeta je realizacija mobilnih radionica. Na poziv škola, pakujemo opremu i školsku učionicu tokom jednog dana pretvaramo u novinarsku redakciju.

Dostižemo brojku od 1000 radionica

(28. april 2017)

Realizujući video prilog na temu „Ljudska prava” učenici osnovne škole „Njegoš", iz Kotora, učestvuju na 1000. radionici Demokratskih radionica. Ovoga dana Demokratske radionice „Barbara Pramer" nesumnjivo proslavljaju značajan jubilej!

Predstavljamo program van granica

(jun/jul 2018)
 
Radionice su predstavljene na trećem Međunarodnom forumu parlamentarnih centara za posjetioce koji je održan u Evropskom parlamentu u Briselu, u junu 2018. godine, kao i na skupu predstavnika više misija OEBS-a u različitim zemljama, u Beču. Na ovim skupovima sa zanimanjem su postavljana pitanja u vezi sa ovom pedagoškom praksom. Štampani primjerci dječijih novina preuzeti su i poneseni u različite svjetske parlamente:
Japana, Australije, Brazila, Švajcarske. Dio materijala zadržan je i u Istorijskom muzeju Evrope koji se nalazi u sklopu Evropskog parlamenta u Briselu.