Loading color scheme

O nama

Demokratske radionice „Barbara Pramer” predstavljaju edukativni program koji realizuje Skupština Crne Gore.
Program ima za cilj da jača interesovanje kod mladih za demokratiju i političke procese, omogući upoznavanje sa radom poslanika i parlamenta kao institucije i doprinese njihovom boljem razumijevanju.
U pažljivo osmišljenim radionicama, djeca i mladi uzrasta od osam do petnaest godina uče kako funkcioniše demokratija i sa njom povezani koncepti.

  • Interaktivne obrazovne metode
  • Produkt koji djeca izrađuju
  • Obilazak zgrade Skupštine Crne Gore
IMG 4668

Preko 31000 učesnika

Posvećeni smo da što većem broju učenika prenesemo građansko obrazovanje i njegov značaj.

Profesionalni edukatori

Naši edukatori su tu da vašim učenicima prenesu što više znanja i doprinesu što većem timskom radu među njima.

Interaktivne obrazovne metode

Kroz interaktivne obrazovne metode, naši učesnici mogu naučiti mnogo o građanskom obrazovanju, kao i kako se prave novine, radio ili video prilozi, rad u grupi i slično.

Demokratske radionice „Barbara Pramer” su edukativni program koji se od oktobra 2012. godine realizuje pod okriljem Skupštine Crne Gore. Program je nastao kroz saradnju austrijskog i crnogorskog parlamenta i do sredine 2014. godine finansijski je bio podržan od strane austrijske fondacije ERSTE, a tehničku i stručnu pomoć pružala je NVO Forum mladi i neformalna edukacija. Nakon toga, Skupština preuzima realizaciju programa sopstvenim resursima. 
U okviru programa djeca osnovnoškolskog uzrasta stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona i drugim temama iz oblasti građanskog obrazovanja. U pažljivo smišljenim radionicama, djeca i mladi uzrasta od osam do petnaest godina uče kako funkcioniše demokratija i sa njom povezani koncepti, uz pomoć obučenih edukatora kroz niz interaktivnih i kreativnih obrazovnih metoda.
Program ima za cilj da jača interesovanje kod mladih za demokratiju i političke procese, omogući upoznavanje sa radom poslanika i parlamenta kao institucije i doprinese njihovom boljem razumijevanju. U okviru radionice, djeca imaju priliku i da posjete prostorije Skupštine Crne Gore, upoznaju se sa načinom rada, nadležnostima i istorijatom institucije, a iz prostorija za novinare i uživo osjete atmosferu rasprave i usvajanja zakona.
Radionice se realizuju na tri teme: „Demokratija i parlament”, „Evropska unija” i „Ljudska prava”, a u sklopu prve teme učenicima je omogućena posjeta Skupštini. Stečena saznanja i utiske učesnici koriste za izradu novinskih, radio ili video priloga. U sklopu programa organizuju se i posjete poslanika i drugih domaćih i stranih zvaničnika.
Školama se od 2015. godine nudi mogućnost prijave za mobilne radionice, gdje trenerski tim odlazi u školu i realizuje radionicu na jednu od navedenih tema sa odjeljenjem u školskom ambijentu.

Dodjela serfikata je svečana prilika kojom se obilježava učešće djece u radionicama za tekuću školsku godinu. Tada se učenici koji su učestvovali u edukativnom programu Demokratske radionice „Barbara Pramer“ u prethodnom periodu uvaže i uz prigodan program simbolično nagrade sertifikatom za učešće, koji će im potpisati i uručiti predsjednik Skupštine Crne Gore.
Na svečanu ceremoniju pozivaju se predstavnici učenika škola učesnica u programu, u pratnji njihovih nastavnika. Svake godine, poziva se jedna od škola učesnica da učestvuje u pripremi i izvođenju
programa i time ukrasi događaj dječijom kreativnošću i izrazom.
Od oktobra 2012. godine do kraja 2020. godine, realizovano je 11 svečanih ceremonija gdje je uručeno 31 029 sertifikata učesnicima edukativnog programa.
Ovaj događaj je dobra prilika za godišnji susret sa školama gdje se razmijene utisci i rodi poneka ideja za narednu školsku godinu. U ugodnoj atmosferi, učesnici ceremonije rado iznose svoje impresije osjećajući da je na svečan način zaokružen jedan period saradnje koji se proteže na cijelu školsku godinu. Ovakve prakse su se pokazale kao vrlo učinkovite, čime se iniciraju i pospješuju drugi vidovi saradnje.

Dokumenta za prijavu:
Pozivno pismo školama
Prijava za škole
Spisak učenika
Pismo nastavnicima
Roditeljsko odobrenje