Loading color scheme

Novosti

Gulijev u posjeti Demokratskim radionicama „Barbara Pramer“ : Obrazovanje je bitno za proces demokratizacije

TPL_BY

Učenici VI-1 OŠ „Jagoš Kontić“ su danas, na demokratskim radionicama, imali priliku da ugoste Azaja Gulijeva potpredsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a i specijalnog predstavnika za Jugoistočnu Evropu.
Tema današnje radionice bila je „Demokratija i parlament“ a potpredsjednik Gulijev je tokom razgovora učenicima pojasnio smisao i tok izbornog procesa, zašto je važna tajnost glasanja i zbog čega u većini zemalja mogu glasati samo punoljetne osobe.

 

IMG 2321Učenike je zanimalo i od kada je potpredsjednik Gulijev poslanik i na koji zakon za koji je glasao je najviše ponosan. Gulijev je sa učenicima podijelio da je poslanik već 17 godina, kao i da je zakon na koji je on posebno ponosan, i za koji je glasao kao poslanik u svojoj državi, Zakon o javnom učestvovanju u procesu donošenja odluka, jer na taj način je omogućeno da se javno prati rad Vlade.

Tokom susreta, potpredsjednik Gulijev je poručio da je za proces demokratizacije najvažnije da budu obrazovani i da se u ovom uzrastu fokusiraju na obrazovanje, kako bi kasnije, omogućili da se čuju različita mišljenja i pomogli svojoj državi da napreduje. Na kraju susreta, iskazao je nadu da će neko od učesnika radionice biti poslanik ili poslanica u svojoj državi.