Loading color scheme

Novosti

Online druženje na temu: „Suština Međunarodnog dana žena“

TPL_BY

Polaznici English Access Microscholarship programa sa Cetinja danas su imali priliku da putem video-konferencijskog sistema, razgovaraju sa poslanicom Skupštine Crne Gore i predsjednicom Odbora za rodnu ravnopravnost Boženom Jelušić, na temu „Suština Međunarodnog dana žena“.

 fb7 5788 51025407806 o

Razgovor su otvorile poslanica Skupštine Božena Jelušić i predsjednica Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore i koordinatorka Access programa za Crnu Goru Dragana Radoman, nakon čega su učenici intervjuisali poslanicu i prodiskutovali pitanja koja su njima bila od značaja kada je u pitanju obilježavanje Međunarodnog dana žena. Razgovor je vođen na engleskom jeziku.

Poslanica Jelušić, na samom početku, istakla je da je jako srećna da ima priliku da razgovara sa mladim ljudima, jer je to nešto što joj u trenutnom poslu nedostaje.

Poslanica Jelušić je ističući značaj osnaživanja žena i pokreta koji se bave ženskim pravima naglasila da žene u Crnoj Gori ne žele da uđu na političku scenu zbog prisutnog govora mržnje i političkog nasilja. Takođe je kazala da jedino inkluzijom Crna Gora možemo postati društvo jednakih i da će samo društvo biti mnogo bolje ukoliko je više žena na pozicijama moći.

Poslanica je podsjetila na važnost afirmativnih akcija, zakona koji će doprinijeti boljem položaju žena u Crnoj Gori, građanskog aktivizma i sl. Navela je da je njen politički angažman nastavak njenog građanskog aktivizma. Osvrnula se i na to da jezik nije dovoljno rodno senzitivan u našem društvu.

U završnoj poruci, poslanica Jelušić je ohrabrila žene da se ne kriju i da je bitna podrška među njima, ali isto tako da muškarci treba da ih podrže još više.

Pitanja učenika ticala su se položaja poslanice kao žene u društvu, položaja žena kroz istoriju Crne Gore, značaja i načina obilježavanja 8. marta u Crnoj Gori, jednakosti između muškaraca i žena, diskriminacije, kao i teškoća u ostvarivanju ravnopravnog položaja žena u društvu.

Na kraju razgovora sumirajući utiske, učenici su istakli koliko im je važna ova tema i mogućnost otvorenog razgovora, kao i to da su dobili mnogo korisnih informacija.

Razgovor se sastojao iz dva segmenta i bio je koncipiran tako da su tokom prvog dijela učenici mogli da postave pitanja poslanici, a u drugom dijelu da iznesu svoje komentare i utiske.

Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM započelo je implementaciju English Access Microscholarship programa u oktobru 2015. Dvogodišnji program za talentovane učenike je finansijski podržan od strane Stejt dipartmenta i sprovodi se kroz podršku Američke ambasade u Podgorici.