Loading color scheme

Novosti

Predsjednik Skupštine uručio sertifikate polaznicima Demokratskih radionica

TPL_BY

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas na svečanosti u Vili „Gorica“ sertifikate predstavnicima 3214 učenika koji su tokom prethodnih devet mjeseci u crnogorskom parlamentu pohađali edukativni program Demokratske radionice „Barbara Pramer“.

 bf56f43d1baaa3bdfa1fa8d5cb4aec91 XL

Tom prilikom, predsjednik Brajović je naveo da Skupština Crne Gore sa posebnim zadovoljstvom i odgovornošću njeguje program Demokratskih radionica „Barbara Pramer“, kao i da pored svoje osnovne djelatnosti kroz brojne programe i događaje pokazuje otvorenost da učestvuje u daljoj modernizaciji društva.

- Ako demokratskim radionicama u Skupštini Crne Gore doprinesemo da pojmovi kao što su građansko društvo, poštovanje različitosti, jačanje institucija, odgovornost i vladavina prava, u budućoj svakodnevici naše djece postanu uobičajeni i podrazumijevajući - napravili smo dobar posao. Razumijevanjem tih pojmova, naše buduće generacije pripremamo za njihovu primjenu u međusobnoj komunikaciji, odnosu prema poslu i svojoj okolini. Učimo ih zašto poštovanje zakona znači poštovanje sebe i drugih ljudi, kako u svojoj zemlji tako i svuda u svijetu – istakao je predsjednik Skupštine.

Obraćajući se polaznicima demokratskih radionica, predsjednik Brajović je naglasio važnost onoga što svakodnevno uče u porodici i školi, ali i važnost znanja usvojenog kroz Demokratske radionice.

- Vi ćete uskoro biti najvažniji promoteri svoje države Crne Gore, ovdje i u evropskim institucijama i vaša budućnost biće dio evropske zajednice naroda. Naš zadatak je da učinimo sve što je u našoj moći da država u kojoj živite svakim danom bude bliža Evropskoj uniji. Da Crna Gora bude sve stabilnija, jača i modernija, da bude država kojom se ponosite kao što su to činili naši preci, a danas se Crnom Gorom ponosimo mi odrasli – zaključio je predsjednik Brajović, uz uvjerenje da je demokratskim radionicama u Skupštini Crne Gore učinjen korak bliže takvoj Crnoj Gori.

Danas su uručeni sertifikati za 3 214 učesnika, iz 56 osnovnih škola, sa teritorije cijele Crne Gore, iz Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ i Medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice, kao i polaznicima English Access Microscolarship programa, koji su u ovom ciklusu pohađali radionice.

Na ceremoniji u Vili „Gorica“ uz prisustvo poslanika, predstavnika diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, umjetničkim programom su se predstavili učenici Osnovne škole „Njegoš“ sa Cetinja.

Demokratske radionice „Barbara Pramer” su edukativni program Skupštine Crne Gore, u okviru koga mladi stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona, institucijama i vrijednostima Evropske unije, kao i ljudskim i dječijim pravima.

U programu je do sada učestvovalo 29 174 polaznika iz 123 osnovne i dvije srednje škole.